Kriptografi ve Kriptografik Anahtar Nedir? Türleri Nelerdir?

Kriptografi; yalnızca bilginin amaçlandığı, kişinin anlayabilmesi ve işleyebilmesi için kodların kullanımı yoluyla, bilgi ve iletişimin güvenliğini sağlama tekniğidir. Böylece, bilgiye yetkisiz erişim engellenir. “Kript” ön eki “gizli” anlamına gelir ve grafik son eki “yazma” anlamına gelir. Kriptografide; bilgileri korumak için kullanılan teknikler, matematiksel kavramlardan ve algoritmalar olarak bilinen bir dizi kurala dayalı hesaplamadan, mesajları şifresini çözmeyi zorlaştıracak şekilde dönüştürmek için elde edilir. Bu algoritmalar; kriptografik anahtar üretimi, dijital imzalama, veri gizliliğini korumak için doğrulama, internette gezinme, kredi kartı ve banka kartı işlemleri gibi gizli işlemleri korumak için kullanılır.
 

Kriptografi Türleri Nelerdir?

 

Genel olarak üç tür kriptografi vardır:
 
1. Simetrik Anahtar Kriptografisi: Mesajı gönderen ve alan kişinin mesajları şifrelemek ve şifresini çözmek için tek bir ortak anahtar kullandığı bir şifreleme sistemidir. Simetrik Anahtar Sistemleri daha hızlı ve daha basittir ancak sorun, gönderici ve alıcının bir şekilde güvenli bir şekilde anahtar alışverişi 
yapması gerektiğidir. En popüler simetrik anahtar şifreleme sistemi Veri Şifreleme Sistemidir (DES).
 
2. Hash Fonksiyonları: Bu algoritmada herhangi bir anahtar kullanımı yoktur. Düz metne göre sabit uzunlukta bir hash değeri hesaplanır. Bu da düz metin içeriğinin kurtarılmasını imkansız hale getirir. Birçok işletim sistemi, parolaları şifrelemek için karma işlevleri kullanır.
 
3. Asimetrik Anahtar Kriptografisi: Bu sistemde bilgileri şifrelemek ve şifresini çözmek için bir çift anahtar kullanılır. Şifreleme için bir genel anahtar kullanılır ve şifre çözme için özel bir anahtar kullanılır. Genel anahtar ve Özel Anahtar farklıdır. Açık anahtar herkes tarafından bilinse bile hedeflenen alıcı, yalnızca özel anahtarı bildiği için onu çözebilir.
 

Kriptografik Uygulamalar Nelerdir?

 

Çoğunluğu şu anda kullanılmakta olan birçok kriptografik uygulama vardır. Tipik bir kriptografik uygulama, temel teknikler kullanılarak kurulan sistemdir. Bu sistemler kullanımın amacına göre basit ya da karmaşık olabilir. Güvenli iletişim, kimlik belirleme ve kimlik denetimi gibi uygulamalar daha basit yapılar gerektirebilir. Elektronik Ticaret, güvenli e-posta, sertifika dağıtımı, güvenli bilgisayar erişimi gibi uygulamalar ise daha karmaşık yapılar gerektirir. Tüm bunlar doğrultusunda kriptografik uygulamalar:
 
  • Bilgisayar şifreleri
  • Dijital Para Birimleri
  • Güvenli web taraması
  • Elektronik İmzalar
  • Kimlik doğrulama
  • Kripto para birimleri
  • Uçtan uca şifreleme
 

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

 

Kriptografi kullanarak güvenliğinizi sağlayan ürünler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları