Dijital Ayak İzi Nedir? Aktif ve Pasif Dijital Ayak İzi Nedir?

Günlük hayat akışının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen internet, birçok işi kolayca halletmenin en pratik yolu. Online alışverişten iş hayatına, eğitimden sosyalleşmeye kadar pek çok konuda internet olmazsa olmazlardan biri konumunda.
 

Dijital Ayak İzi Nedir?

 

Çevrimiçi olduğunuz her an görüntülediğiniz veya oluşturduğunuz tüm bilgilerin izini sürersiniz. Bu sizin dijital ayak iziniz olarak bilinir. İnternet bu bilgilere erişmeyi ve paylaşmayı çok kolay hale getirdiğinden, resim ve video paylaşırken, gönderi ve yorum yaparken ve çevrimiçi sohbet ederken dijital ayak izinizi anlamanız ve dikkate almanız önemlidir. Olumlu bir dijital ayak izi bırakmak, itibarınız ve gelecekteki fırsatlarınız için çok faydalı olabilir. 
 
Dijital ayak izi, interneti kullanırken kasıtlı veya kasıtsız olarak geride bıraktığınız veri izidir. Buna sosyal medya paylaşımları, şifreler, çevrimiçi alışverişler, IP adresleri ve daha fazlası dahildir.İşverenler adayları taramak için genellikle arama motorlarını kullanır ve kötü bir dijital ayak izi iş fırsatlarının kaybedilmesine neden olabilir. Dijital ayak izindeki kırmızı bayraklar arasında uyuşturucu tüketimi, alkol, silah, küfür, kötü dilbilgisi ve hatta sabıka fotoğrafları yer alır.Dijital ayak izinizi korumak için arama motorlarında adınızı araştırabilir, profesyonel ve kişisel hesaplarınız için ayrı e-posta adresleri kullanabilir, sosyal medya platformlarında gizlilik ayarları yapabilir ve çevrimiçi ortamda aşırı paylaşımda bulunmaktan kaçınabilirsiniz.
 
Dijital ayak izinizdeki kırmızı bayraklar
 
  • Yasadışı uyuşturucu tüketimine yapılan atıflar
  • Belgelenmiş alkol tüketimi
  • Silahlara yapılan atıflar
  • Küfür kullanımı
  • Kötü yazım ve dilbilgisi bile
  • Sabıka fotoğrafları
 

Pasif Dijital Ayak İzi Nedir?

 

İnternette "dokunduğunuz" her şey pasif dijital ayak izinizi oluşturur. Bu, istemeden çevrimiçi bıraktığınız verilerdir (meta veriler de denir) ve şunları içerir:
• IP adresiniz (konumunuzu da gösterir)
• Kullanmakta olduğunuz cihazın detayları (model, sürüm vb.)
• Ziyaret ettiğiniz web siteleri (tarama geçmişiniz)
• Bu web sitelerindeki eylemleriniz (kaç kez ziyaret ettiğiniz, en çok zaman geçirdiğiniz sayfalar, tıkladığınız düğmeler ve bağlantılar)
• Kullanmakta olduğunuz tarayıcı türü ve sürümü (tarayıcı parmak izi olarak da adlandırılır)
• Arama sorgularınız
• Çevrimiçi satın alımlarınız - ve daha fazlası.
 

Aktif Dijital Ayak İzi Nedir?

 

Pasif olarak ürettiğiniz verilerin yanı sıra bir de dijital etkinliğiniz, yani İnternet üzerinden paylaşmayı seçtiğiniz bilgiler vardır. Dijital kimliğinizle birleştiğinde, bu sizin aktif dijital ayak izinizi oluşturur.
 
Gönderdiğiniz her e-posta, doldurduğunuz çevrimiçi form, yüklediğiniz video ve sosyal medyada bağlandığınız her kişi, internette kasıtlı olarak ifşa ettiğiniz kişisel verilere eklenir.
 
Bu aktif veri izleri zaman içinde birikir ve ilişkileriniz de dahil olmak üzere kimliğiniz, eşyalarınız, tercihleriniz, geçmişiniz ve yaşam tarzınız hakkında giderek daha doğru bir resim çizer. Aktif bir dijital ayak izine sahip olsunlar ya da olmasınlar, hayatınızdaki insanlar da dijital gölgenize katkıda bulunur.

Diğer Blog Yazıları