E-Posta Saldırıları Nelerdir ve Mail Güvenliği Nasıl Sağlanır?

E-mail adreslerimiz ve e-postalar; iletişim, veri paylaşımı, iş takibi, üyelik kayıtları, kurumsal ve kişisel amaçlı yazışmalar, sosyal ağlar vb. tüm dijital mecralarda kullandığımız farklı şekillerde hizmetimizde olan yardımcılarımızdır.

Siber Saldırganlar Neden E-postalar Vasıtasıyla Saldırıda Bulunur?

Araştırmalara göre 2022 yılının ilk çeyreğinde dünya genelinde yaklaşık 5 Milyar adet email hesabı olacağı öngörülmektedir. Kişiler sahip oldukları email hesaplarını; herhangi bir sosyal ağa ya da sayfaya kaydolurken, online alışveriş yaparken, işle ilgili önemli verileri paylaşırken, kurum içi yazışmalarında ve daha pek çok alanda yoğun bir şekilde kullanırlar. Kurumsal bir firma çalışanı günde ortalamada 100 – 130 adet e-posta almaktadır. Siber saldırganların her yerden kolayca bulabileceği mail adreslerinize sızması için gün içindeki bu yoğunluktan faydalanmak istemesi de onlar için oldukça kolay bir işlemdir. 

Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki kötü amaçlı sızmaların yaklaşık %85’i e-postalar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle bireysel veya kurumsal olarak kullanım sağladığınız bilgisayar, akıllı telefon, tablet hatta akıllı saatler gibi e-maillerinize erişiminiz olan tüm cihazlarda e-postalar vasıtasıyla gelecek tehditlere karşı daha bilgili ve mail güvenliği için gerekli önlemleri de almış olmanız oldukça önemlidir.

 

E-Postalarla Saldırı Ne Şekilde Olur?

 

Saldırganlar gönderdikleri sahte epostalarla; ekler, görüntüler, linkler ve bazen de fark edemediğiniz başka bir yöntemle virüsler, solucanlar, truva atları vb. gibi kötü amaçlı yazılımlar kullanarak sızma işlemini gerçekleştirebilir, verilerinize ulaşabilir veya sunucularınızın kontrolünü ele geçirebilirler.

Örnek verecek olursak: Hesap Devralma için yapılmış sahte bir kimlik avı saldırısını ele alalım. Siber suçlular; marka kimliğine bürünerek, kimlik avı ve sosyal mühendislik teknikleri yöntemleriyle kurbanın hesap kimlik bilgilerini alırlar. Ardından sızma yaptıkları şirketin nasıl iş yaptığını, finansal işlemlerini, kurum içi önemli bilgilerini, sır sayılabilecek ve kurum dışına çıkmaması gereken verilerini, müşteri bilgilerini öğrenmek için kuruluşun faaliyetlerini izlerler. Sonraki aşamada sanki şirketin kendisiymiş gibi yazışmalar yapar ve iletişimde bulunarak kurbanın tüm hassas verilerine ulaşırlar. Ulaştıkları bu değerli bilgileri; firmaya karşı kullanmak, fidye istemek, rakiplere satmak, şirketin itibarını veya kârlılığını zedelemek, daha fazla siber saldırı oluşturup yaymak veya daha fazla kimlik bilgisi girişi elde etmek için kullanırlar. Bu ve benzeri pek çok saldırıda siber saldırganlar kurumunuzu geri dönmesi mümkün olmayacak ciddi zararlar ve itibar kayıpları ile baş başa bırakırlar.

E-Posta güvenliğinizi korumak için kullanacağınız mail güvenliği çözümleri haricinde yazışmalarınızı güvenle yapmak ve hesaplarınızı beklenmeyen bu saldırılardan korumak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır.

 

Mail Güvenliği İçin Önerilen Bazı Çözümler Nelerdir?

 

Mailin Kimden Geldiğini Kontrol Edin: Bilinmeyen ve şüpheli görünen kişilerden gelen epostalara bakılmaması veya virüs taraması yapılmadan açılmaması önemlidir. Şüpheli görünen mailleri açmadan tamamen silmek, engellemek işinizi korumanızı sağlayacaktır. Ayrıca URL taraması yapılması, resim ve diğer ekleri taratmak da yine sizleri saldırganlara karşı koruyacaktır.

Parola Döngüsü: Çalışanların güçlü parolalar kullanmasını sağlayın. Sık parola değişikliklerini zorunlu kılmak bu aşamada önemlidir. Bu, bir parolanın güvenliği ihlal edilmiş olsa bile kullanımının sınırlandırılabilmesini sağlamaya yardımcı olur.

Güvenli Giriş: Web posta uygulamalarının şifreleme kullandığından emin olun. Bu, standart bir işlev olup e-postaların kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesini önlemek için kritik öneme sahiptir.

Spam Filtreleme: Mesajları taramak ve kötü amaçlı yazılım veya diğer kötü amaçlı dosyalar içeren e-postaları son kullanıcılara ulaşmadan engellemek için tarayıcılar ve diğer çözümlerden faydalanın. İşle ilgilisi olmayan ve pazarlama amaçlı gönderilen nispeten zararsız istenmeyen e-postalar bile, çalışanların manuel olarak gelen kutularından kaldırmaları gerektiğinden üretkenliği engelleyebilir.

Çalışan Eğitimi: Çalışanları, e-posta güvenlik riskleri ve e-posta üzerinden kimlik avı saldırılarının kurbanı olmaktan nasıl kaçınılacağı konusunda eğitin. Bazı şirketler, bu saldırılara karşı dirençlerini test etmek için kendi çalışanlarına sahte kimlik avı e-postaları göndererek mevcut durumlarını sürekli olarak kontrol ederler.

Casus Yazılım Koruması: Kötü amaçlı e-posta eklerini ortadan kaldırabilen ve değiştirilmiş dosyaları/ayarları onarabilen sağlam bir siber güvenlik programı veya özel bir casus yazılım temizleme hizmeti kullanın.

E-posta Şifreleme: Mail şifreleme teknolojileri kullanarak kullanıcıların gönderen ve alıcı arasındaki e-postaları şifrelemesine olanak tanıyın. Bu, e-posta gibi iletişim platformları aracılığıyla hassas bilgilerin sıklıkla paylaşıldığı işletmeler için bir zorunluluktur.

 

Etkili Bir Mail Güvenliğini Nasıl Sağlarım?

 

2019 yılının sonlarıyla birlikte başlayan salgın koşullarında internetin hayatımızda ne kadar önemli bir yer tuttuğunu hep birlikte görmüş olduk. Belirttiğimiz alanlarda her ne kadar dikkatli olsanız da mail güvenliği için üst düzey bir koruma ürününe ve uzman ekiplerin desteğine ihtiyaç duyarsınız.

Bu noktada Güney Bilişim Bilgi Teknolojileri uzmanları aracılığıyla son 10 yılın en iyi Mail Güvenliği Ürünü olan Libraesva Mail Güvenliği Çözümleri sayesinde mailleriniz ve şirketinizi tüm olası tehditlere karşı korursunuz.

Diğer Blog Yazıları