Uç Nokta Güvenliği Nedir ve Nasıl Sağlanır?

Günümüzde siber suçlular internetin hayatımızın her alanında olmasının sağladığı avantajla verilerimizi her an tehdit edebilecek saldırılar geçekleştiriyorlar. Bu saldırılardan korunmak için kişi, kurum veya şirketler kullandıkları bilgisayarların güvenliğini önemseyerek çeşitli antivirüs programları kullanarak ağları vasıtasıyla gelecek tehditlere karşı koyuyorlar. Peki dünya genelinde her 100 kullanıcıdan 82’sinin mobil cihazları ile internete bağlandığı bir ortamda akıllı telefonları veya tabletleri için de gerekli korumayı sağlayabiliyorlar mı? Son dönemlerde yapılan araştırmalar siber saldırılara karşı mobil cihazların yeterince korunmadığını göstermektedir.

Şirketlerde yöneticiler, bilgi teknoloji uzmanları (BT) genellikle geleneksel antivirüs çözümleri ile gelmesi en muhtemel olan saldırılara karşı önlemler alırlar. Çoğu zaman da bu konuda kurulumu gerçekleştirilen çözümlerin ardından beklemeye geçerek bir sızma teşebbüsüne kadar da harekette bulunmazlar. Bu da iş ağınız için savunması en düşük alan olan uç noktalar diye tabir edilen cihazlarınız için ciddi bir tehdit anlamına gelmektedir.

 

Uç Nokta (Endpoint) Nedir?

Uç noktalar; kişilerin aynı kurumsal çatı altında kullandıkları bilgisayar, tablet, akıllı cep telefonları, POS sistemleri, yazıcılar gibi ağınıza bağlı olan cihazlarınızın tümüne denmektedir.

 

Uç Nokta Güvenliği (Endpoint Security) Neden Önemlidir?

Küçük, Orta ve Kurumsal ölçekte her kurum, kuruluş veya şirket; kötü amaçlı yazılım ve saldırıların hedefindedir ve tüm bunlara karşı önlem almalıdır. Ağ içinde emniyet bakımından en zayıfı olarak bilinen uç noktalar (endpoint); kötü niyetli aksiyonların gerçekleştirilebilmesi için en uygun alandır.  Siber saldırı konusunda ilk akla gelen yerler olduklarından siber güvenlik denince de ilk akla gelen yerler olmaları kaçınılmazdır. Kurumunuz, kuruluşunuz veya şirketinizde oluşabilecek kötü amaçlı saldırılar sonucu bulunduğunuz yapıya ait verilerinizin, hizmet verdiğiniz şahısların kişisel bilgilerinin iyi niyetli olmayan kişilerin eline geçmesi halinde başınız çok ağrıyabilir ve daha birçok büyük sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

Uç Nokta Güvenliği (Endpoint Security) Nasıl Çalışır?

Uç Nokta Güvenliği (Endpoint Security); sizden bağımsız bir cihazın ağınız ile bağlantı halinde sizinle yaptığı veri alış-veriş işleminin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu noktada iki yardımcı çözüm bileşeni; EPP (Endpoint Protection Platform) Uç Nokta Koruma Platformları, EDR (Endpoint Threat Detection and Response) Uç Nokta Tehdit Tespit ve Yanıt Platformları devreye girer.

 

Uç Nokta Koruma Platformları- EPP (Endpoint Protection Platform) Avantajları Nelerdir?

EPP, uç noktalarınıza ulaşan dosyaları ve bağlantıları inceler. Uç noktalarınız üzerinde siber güvenlik uzmanlarının, her aygıtın güvenliğini uzaktan sağlayabilmesine yardımcı olan bir kontrol alanı sunar. EPP’ ler kötü niyetli uygulamaların kullanımına engel olur ve veri kaybınızı da önler. Şifreli bağlantıların da(SSL Connections, Encrypted Connections) taranarak detaylı analiz eder. EPP saldırılara karşı atak gerçekleştiremez fakat zararlı girişimlere karşı koruma sağlar.

 

Uç Nokta Tehdit Tespit ve Yanıtı - EDR (Endpoint Threat Detection and Response) Avantajları Nelerdir?

  • Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıtı olarak da tanıdığımız EDR; polimorfik saldırılar, dosyasız kötü amaçlı yazılımlar gibi daha gelişmiş tehditlerin algılanmasında rol oynar. Sürekli izleme yöntemi ile daha fazla verim alınır.
  • Olası zararlı girişimlere karşı siber güvenlik ekibine gereken aksiyonda bulunma imkânı verir.
  • Daha gelişmiş ve zararlı tehditlere karşı güvenlik imkânı sağlar.
  • Tehdidinin nereden geldiğini nasıl ortaya çıktığını gösterir.
  • Ağ üzerinde bulunan tüm uç noktalardaki kötü girişimleri görebilme olanağı sağlar.
  • Otomatik bir araç olduğundan hem zamandan kazandırır hem de oluşabilecek fazla zararı engeller.

 

EPP Tek Başına Yeterli Bir Çözüm Müdür?

EPP, kullandığınız cihazlarda siber saldırılara karşı bir koruma sağlar ancak gelişmiş tehditleri EDR çözümleri yakalar ve onlara yanıt verebilme imkânı sunar. Yani EPP tek başına yeterli bir çözüm değildir. Bu nedenle daha bütünleşmiş bir güvenlik çözümü sağlamak için EPP ve EDR’nin birlikte kullanımı tercih edilmelidir.

 

EPP ve EDR Entegrasyonu

EDR ve EPP’nin birlikte kullanılması hedef cihazlarda kötü amaçlı siber aksiyonlara karşı bir güvenlik kalkanı oluşturularak siber saldırganların amacına ulaşması engellenir.

Etkisiz bir EPP çözümü, EDR’den verim alamamanıza neden olur. Bu bağlamda EPP ve EDR entegrasyonu doğru ve işinin ehli siber güvenlik ekipleri tarafından yapılmalıdır.

Güney Bilişim Bilgi Teknolojileri'nin uç nokta güvenliği ürünleri ile ilgili daha fazla bilgi alarak çözümlerinden faydalanabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları