Android İşletim Sistemi Güvenliğimizi Nasıl Sağlayabiliriz?

Android İşletim Sistemi, her geçen gün son kullanıcı tarafından daha fazla tercih ediliyor ve büyümeye devam ediyor. Ancak bu hızlı büyüme beraberinde de bir takım güvenlik sorunları getirmektedir. Bilinen en büyük sorun her Android İşletim Sistemli Cihaz sahibi kullanıcının cihazına program, oyun vb. uygulama indirme tutkusunda olmasıdır. Güvenli veya güvenli olmayan uygulamalar, haliyle hem cihaz bilgimizi hem de kişisel bilgilerimizi birçok alanda paylaşmış oluyoruz. Peki Android cihazlarımızın güvenliğini sağlamak için neler yapmalıyız?

 

Android Uygulamaları ve Uygulama İzinleri: Neredeyse çoğu uygulama yüklendikten sonra birkaç erişim talebinde bunulur ve siz kabul etmediğinizde uygulamaya erişim sağlayamayabilirsiniz veya kısıtlı bir erişiminiz olur. Bu konuda çok dikkatli olmanız gerekiyor çünkü çok güvendiğiniz uygulamalar bile telefonunuza erişim sağladıktan sonra dışarıya birçok bilgilerinizi kopyalıyor olabilir. Örneğin, bir uygulamayı indirirken Rehberinize Erişmek istiyor, Telefon ID'sini okumak istiyor, Mesajlarına erişmek istiyor, tam internet bağlantısı istiyor gibi taleplerde bulunuyorsa üzerinde iki kez düşünün. En kolayı basit mantık kurmaktır. Siz yılan oyunu oynamak istiyorsunuz ama indireceğiniz oyun Mesajlarınıza da erişmek istiyor, bu talepte neden bulunuyor ne alaka? diye düşünüp sorgulamanız gerekmektedir. Ayrıca sahte olduğunu düşündüğünüz ve farklı sitelerden APK olarak indirilebilen uygulamalardan uzak durmanız güvenliğiniz için en doğru karar olur.

 

Cihazınızın ve Uygulamalarınızın Her Zaman Güncel Olması: Android işletim sistemi ve içerisindeki uygulamaların sürekli olarak güncellemeleri yayınlanıyor. Uygulamaların işleyişinde ya da yapısında bir değişiklik olmamasına rağmen bu güncellemelerin yayınlanmasının nedeni çoğunlukla güvenlikle ilgili oluyor. Çünkü uygulama içerisinde bir güvenlik açığı bulunuyorsa, uygulama sahipleri bu açığı kapatmak için yeni yazılımlar geliştiriyor. Bu nedenle uzun süre güncelleme almamış cihazlarda ve uygulamalardaki zafiyet açıklarının önüne geçmek için her zaman güncel olmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

 

Uç Nokta Güvenlik Programları: Daha yaygın adıyla Anti Virüs programları, cihazınıza yükledikten sonra tam yetki isteyerek bir çok alanda cihazınızın güvenliğinizi sağlamaktadır. Yine de uç nokta uygulamalarını indirirken bilindik ve olumlu yorumlar alan markaların uygulamalarını indirmeye özen göstermelisiniz. Çünkü cihazınızda neredeyse tüm yetkileri istemektedir. Uç Nokta uygulaması indirirken Kaspersky gibi bu alanda kendini kanıtlamış Anti Virüs yazılım programlarını tercih edebilirsiniz.

Özet olarak hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren bu cihazları elimizden geldiğince korumalı ve temiz tutmaya çalışmalıyız. Gündelik yaşantıda e-mail gönderimleri, banka işlemleri, haberleşme ve görüşme başta olmak üzere sayısız işlemi bu cihazlar üzerinden yapmaktayız. Bu nedenle cihaz ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için her daim dikkatli ve şüpheci yaklaşmak önemlidir.

 

Mobil Cihaz Koruma İçin Bize Ulaşın

 

Android işletim sistemi veya diğer işletim sistemleri ile güven içinde cihazlarınızı kullanmak ve korunmak için Mobil Cihaz Yönetimi yazılımları kullanabilirsiniz. Bu konuda daha fazla detayla ilgili olarak bizimle iletişime geçiniz.

Diğer Blog Yazıları