Web Uygulamalarında Güvenlik Açığı Server Side Template Injection (SSTI)

Günümüzde modern web uygulamaları, kullanıcılarla etkileşimlerini giderek arttırarak sürekli olarak gelişiyor ve dinamik, karmaşık yapılar haline geliyor. Bu dinamizm, her kullanıcı için özelleştirilmiş verileri ve içerikleri etkili bir şekilde sunma ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Uygulamalar, kullanıcılara yönelik içerikleri sunmak için "şablonlar (templates)" kullanmaya başladı. Uygulamaların kullanıcıya daha iyi özellikler sunmasını sağlayan bir yapının kötüye kullanımı olan "Server Side Template Injection" zafiyetini incelemeye başlamadan önce, uygulamalarda kullanılan MVC yaklaşımını, template yapısını ve bu yapının normal işleyişini anlamak önemlidir.
 

Sunucu Tarafı Şablon Enjeksiyonunun Etkisi Nedir? (Server Side Template Injection-SSTI)

 

Sunucu tarafı şablon enjeksiyonu güvenlik açıkları, kullanılan şablon motoruna ve uygulamanın bu yapıyı nasıl kullandığına bağlı olarak web sitelerini çeşitli saldırılara maruz bırakabilir. Bu açıkların bazı durumlarda gerçek bir güvenlik riski oluşturmadığı nadir olsa da çoğu zaman ciddi sonuçlara yol açabilir.
Ölçeğin ciddi ucunda, bir saldırgan potansiyel olarak uzaktan kod yürütmeyi başarabilir, arka uç sunucunun tam kontrolünü ele geçirebilir ve bunu dahili altyapıya başka saldırılar gerçekleştirmek için kullanabilir.
 

Sunucu Tarafı Şablon Enjeksiyonu Nasıl Önlenir?

 

Sunucu tarafı şablon enjeksiyonunu önlemenin en etkili yolu, hiçbir kullanıcının yeni şablonları değiştirmesine veya göndermesine izin vermemektir. Ancak, iş gereksinimleri nedeniyle bu bazen kaçınılmaz olabilir.
 
En basit önlemlerden biri, kesinlikle gerekli olmadıkça her zaman "mantıksız" bir şablon motoru kullanmaktır, örneğin Mustache gibi. Mantığı sunumdan mümkün olduğunca ayırmak, en tehlikeli şablon tabanlı saldırılara maruz kalma riskini azaltabilir.
 
Başka bir önlem, kullanıcıların kodlarını yalnızca potansiyel olarak tehlikeli modüllerin ve işlevlerin tamamen kaldırıldığı korumalı bir ortamda çalıştırmaktır. Ne yazık ki, güvenilmeyen kodu korumalı alana almak doğası gereği zordur ve bypass edilmeye açıktır.
 
Son olarak, bir diğer tamamlayıcı yaklaşım, keyfi kod çalıştırmanın kaçınılmaz olduğunu kabul etmek ve şablon ortamınızı, örneğin kilitli bir Docker konteynerine dağıtarak kendi korumalı alanınızı uygulamaktır.

Diğer Blog Yazıları