Proxy Sunucuları Nedir? Proxy Nasıl Kullanılır ve Türleri Nelerdir?

Proxy sunucu, kullanıcılar ve internet arasında bir ağ geçidi sağlayan bir sistem veya yönlendiricidir. Bu nedenle, siber saldırganların özel bir ağa girmesini önlemeye yardımcı olur. Son kullanıcılar ile çevrimiçi olarak ziyaret ettikleri web sayfaları arasına girdiği için "aracı" olarak adlandırılan bir sunucudur. Bir bilgisayar internete bağlandığında bir IP adresi kullanır. Bu, evinizin sokak adresine benzer, gelen veriye nereye gideceğini söyler ve giden veriyi diğer cihazların kimlik doğrulaması için bir dönüş adresiyle işaretler. Proxy sunucusu aslında internet üzerinde kendine ait bir IP adresi olan bir bilgisayardır.
 

Proxy Sunucuları ve Ağ Güvenliği

 

Proxy'ler bilgisayarınız için değerli bir güvenlik katmanı sağlar. Web filtreleri veya güvenlik duvarları olarak kurulabilirler ve bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılım gibi internet tehditlerinden korurlar.Bu ekstra güvenlik, güvenli bir web ağ geçidi veya diğer e-posta güvenlik ürünleriyle birleştirildiğinde de değerlidir. Bu şekilde, trafiği güvenlik seviyesine veya ağınızın ya da tek tek bilgisayarların ne kadar trafiği kaldırabileceğine göre filtreleyebilirsiniz.
 

Proxy Nasıl Kullanılır?

 

Bazı kişiler proxy'leri, örneğin çevrimiçi film izlerken konumlarını gizlemek gibi kişisel amaçlar için kullanır. Bununla birlikte, bir şirket için, aşağıdakiler gibi birkaç temel görevi gerçekleştirmek için kullanılabilirler:

1.Güvenliği iyileştirin
2. Çalışanların internet aktivitelerini, onları gözetlemeye çalışan kişilerden koruyun
3. Çökmeleri önlemek için internet trafiğini dengeleyin
4. Web sitelerini, çalışanları ve ofiste personel erişimini kontrol edin
5. Dosyaları önbelleğe alarak veya gelen trafiği sıkıştırarak bant genişliğinden tasarruf edin
 

Proxy Nasıl Çalışır?

 

Bir proxy sunucusunun kendi IP adresi olduğundan, bilgisayar ve internet arasında bir aracı görevi görür. Bilgisayarınız bu adresi bilir ve internete bir istek gönderdiğinizde, bu istek proxy sunucusuna yönlendirilir; proxy sunucusu da web sunucusundan yanıtı alır ve sayfadaki verileri Chrome, Safari, Firefox veya Microsoft Edge gibi bilgisayarınızın tarayıcısına iletir
 

Proxy Nasıl Alınır?

 

Donanım ve yazılım versiyonları vardır. Donanım bağlantıları ağınız ile internet arasında yer alır ve web'den veri alır, gönderir ve iletir. Yazılım proxy'leri genellikle bir sağlayıcı tarafından barındırılır veya bulutta bulunur. Bilgisayarınıza proxy ile etkileşimi kolaylaştıran bir uygulama indirir ve yüklersiniz.
 

Proxy Sunucu Türleri

 

Tüm proxy sunucuları kullanıcılara interneti kullanabilecekleri alternatif bir adres verirken, her birinin kendine has özellikleri olan birkaç farklı türü vardır. Proxy türleri listesinin arkasındaki ayrıntıları anlamak, kullanım durumunuza ve özel ihtiyaçlarınıza göre bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır.
 
1.Yönlendirme Proxy: İstemcilerin önünde bir yönlendirme proxy'si bulunur ve dahili bir ağ içindeki kullanıcı gruplarına veri almak için kullanılır. Bir istek gönderildiğinde, proxy sunucusu bağlantı kurmaya devam edip etmeyeceğine karar vermek için onu inceler.

2. Şeffaf Proxy: Şeffaf bir proxy, kullanıcılara ev bilgisayarlarını kullanıyor olsalardı yaşayacakları deneyimin aynısını yaşatabilir. Bu şekilde "şeffaf" olur. Ayrıca kullanıcılar "zorlanabilir", yani farkında olmadan bağlanırlar. Şeffaf proxy'ler, çalışanlarına proxy kullandıklarını fark ettirmeden proxy kullanmak isteyen şirketler için çok uygundur. Sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlama avantajı taşır. Öte yandan, şeffaf proxy'ler SYN-flood hizmet reddi saldırıları gibi belirli güvenlik tehditlerine karşı daha hassastır.
 
3. Anonim Proxy: Anonim bir proxy, internet etkinliğini izlenemez hale getirmeye odaklanır. Kimliklerini ve bilgisayar bilgilerini gizlerken kullanıcı adına internete erişerek çalışır. Anonim proxy, internete erişirken tam anonimliğe sahip olmak isteyen kullanıcılar için en uygun olanıdır. Anonim proxy'ler mümkün olan en iyi kimlik korumalarından bazılarını sağlarken, dezavantajları da yok değildir. Birçok kişi anonim proxy kullanımını el altından yapılmış olarak görür ve kullanıcılar bazen bunun sonucunda geri itilme veya ayrımcılıkla karşılaşır.

4. Çarpıtıcı Proxy: Çarpıtıcı bir proxy kendisini bir web sitesinin proxy'si olarak tanımlar ancak kendi kimliğini gizler. Bunu IP adresini yanlış bir adresle değiştirerek yapar. Çarpıtıcı proxy'ler internete erişirken konumlarını gizlemek isteyen kişiler için iyi bir seçimdir. Bu tür bir proxy, belirli bir ülkeden internete giriyormuşsunuz gibi görünmenizi sağlayabilir ve size sadece kendi kimliğinizi değil, proxy'nin kimliğini de gizleme avantajı sunar. Bu, proxy ile ilişkili olsanız bile kimliğinizin hala güvende olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, bazı web siteleri çarpıtıcı proxy'leri otomatik olarak engeller, bu da son kullanıcının ihtiyaç duyduğu sitelere erişmesini engelleyebilir.
 
5. SSL Proxy'si: Güvenli yuva katmanı (SSL) proxy'si istemci ve sunucu arasında şifre çözme sağlar. Veriler her iki yönde de şifrelendiğinden, proxy varlığını hem istemciden hem de sunucudan gizler.Bu proxy'ler, SSL protokolünün ortaya çıkardığı ve durdurduğu tehditlere karşı gelişmiş korumaya ihtiyaç duyan kuruluşlar için en uygun olanıdır. Google SSL kullanan sunucuları tercih ettiğinden, bir SSL proxy, bir web sitesiyle bağlantılı olarak kullanıldığında, arama motoru sıralamasına yardımcı olabilir. Olumsuz tarafı, SSL proxy'de şifrelenen içerik önbelleğe alınamaz, bu nedenle web sitelerini birden çok kez ziyaret ettiğinizde, normalde olduğundan daha yavaş performansla karşılaşabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları