SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking) Nedir?

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking – Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı), geniş bant sağlamakta ve MPLS*, 3G / 4G / LTE gibi çeşitli teknolojileri yönetmek için daha iyi çözümler sunmaktadır. 

SDWAN çözümleri, veri merkezleri ve şube ofisleri başta olmak üzere işletme ağlarını büyük mesafeler üzerinden birbirine bağlamakta ve veri aktarım performansını arttırmak için araçlar kullanmaktadır. Önem derecesi yüksek olan uygulamalarda MPLS servisi üzerinden yürütürken diğer uygulamalara erişimi internet ortamından yapılmasına imkan sağlar. SDWAN çözümü, politika yöneticilerine kritik verileri hızlı kanallar aracılığı ile dağıtımını sağlamaları için hibrit bir ağ tanımlar.
 

SD-WAN Mimarisi

 

Geleneksel yönlendiricilere dayalı geleneksel WAN'lar hiçbir zaman bulut için tasarlanmamıştır. Genellikle buluta yönlendirilen trafik de dahil olmak üzere tüm trafiğin şube ofislerinden gelişmiş güvenlik denetim hizmetlerinin uygulanabileceği bir merkeze veya genel merkez veri merkezine geri taşınmasını gerektirirler. Ana taşıyıcının neden olduğu gecikme, uygulama performansını düşürerek kötü bir kullanıcı deneyimine ve üretkenlik kaybına neden olur.
 
Geleneksel yönlendirici merkezli WAN mimarisinin aksine SD-WAN modeli, şirket içi veri merkezlerinde, genel veya özel bulutlarda ve Salesforce.com, Workday, Dropbox, Microsoft 365 ve daha fazlası gibi SaaS hizmetlerinde barındırılan uygulamaları tam olarak desteklemek ve en yüksek düzeyde uygulama performansı sunmak için tasarlanmıştır.
 

SD-WAN Nasıl Çalışır?

 

SD-WAN'ın aksine, geleneksel yönlendirici merkezli model, kontrol işlevini ağdaki tüm cihazlara dağıtır ve trafiği TCP/IP adreslerine ve ACL'lere göre yönlendirir. Bu geleneksel model katı, karmaşık, verimsiz ve bulut dostu değildir ve kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur.
Bir SD-WAN, bulut öncelikli işletmelerin kullanıcılar için üstün bir uygulama deneyimi kalitesi (QoEx) sunmasını sağlar. Bir SD-WAN, uygulamaları tanımlayarak WAN boyunca uygulamaya duyarlı akıllı yönlendirme sağlar. Her uygulama sınıfı, iş ihtiyaçlarına uygun olarak uygun QoS ve güvenlik politikası uygulamasını alır. IaaS ve SaaS uygulama trafiğinin şubeden güvenli yerel internet çıkışı, işletmeyi tehditlerden korurken en yüksek düzeyde bulut performansı sağlar.
 

Neden SD-WAN?

 

Zaman değişti ve kurumlar bulutu kullanıyor ve hizmet olarak yazılıma (SaaS) abone oluyor. Kullanıcılar geleneksel olarak iş uygulamalarına erişmek için kurumsal veri merkezine geri bağlanırken, artık aynı uygulamaların çoğuna buluttan erişerek daha iyi hizmet alıyorlar.
 
Sonuç olarak, geleneksel WAN artık uygun değildir, çünkü buluta yönelik olanlar da dahil olmak üzere tüm trafiğin şubelerden genel merkeze geri taşınması gecikmeye neden olur ve uygulama performansını bozar. SD-WAN, güvenlik ve veri gizliliğinden ödün vermeden WAN basitleştirme, daha düşük maliyetler, bant genişliği verimliliği ve özellikle kritik uygulamalar için önemli uygulama performansı ile buluta sorunsuz bir geçiş sağlar. Daha iyi uygulama performansı iş verimliliğini, müşteri memnuniyetini ve nihayetinde kârlılığı artırır. Tutarlı güvenlik iş riskini azaltır.

Diğer Blog Yazıları