Kablosuz Ağ (Wi-Fi) Güvenliği Nedir? Ağ Güvenliği İçin Ne Yapılmalıdır?

Günümüzde internet kullanımı yaygınlaşarak hayatımızda önemli bir yer edindi. Evlerde, okullarda, iş yerlerinde ve daha birçok alanda olmazsa olmazımız durumda, neredeyse gündelik hayatta kullandığımız tüm akıllı cihazlarda internet bağlantısını kullanmaktayız. Bu cihazlarda internet erişimi sağlamak içinse, sıklıkla kablosuz ağ (Wi-Fi) bağlantısını kullanmaktayız. Haliyle birden fazla kullanıcıya kolay erişim imkanı sunan kablosuz ağların güvenliği de bir o kadar önem kazanmaya başladı.
 

Kablosuz Ağ Güvenliği İçin Ne Yapılmalıdır?

 

1) Kablosuz Ağın İsmini ve Şifresini Değiştirmek: Kablosuz ağlarda yer alan isim SSID olarak tanımlanır. Yaygın olarak SSID isimlerinde modemin markası, numarası veya internet servis sağlayıcısı bilgisi yer alır.
Bu temel bilgileri herkesin görebileceği şekilde paylaşmak güvenlik açısından ilerleyen zamanlarda problemlere yol açabilir. Wi-fi ismini belirledikten sonra tahmin edilemeyecek güçlü bir şifre oluşturmanız gerekmektedir. Şifrelerinizi genellikle "büyük & küçük harf, sayılar ve noktalama işaretleri" kullanarak olabildiğince karışık ve maksimum karakter uzunluğunda oluşturmaya özen gösterin.
 
2) Belirli Cihazlara Bağlantı Yetkisi Vermek: Her cihazda Mac adresi adı verilen kendi özgü numara bulunur. Mac adresi filtrelemesi yaparak, kablosuz ağda kullanmış olduğunuz akıllı cihazların
Mac adreslerini kaydedebilirsiniz. Böylece tanımlama yaptığınız cihaz haricinde farklı cihazlar Wi-Fİ ağınızı kullanamayacak.
Ayrıca IP adresi sayısı sınırlamak da kablosuz ağ bağlantısının güvenliğini sağlamak için etkili bir yöntemdir.
 
3) Modem Yazılımını Güncel Tutmak ve Uzaktan Erişime Engellemek: Tüm modemlerde neredeyse uzaktan erişim aktiftir ve uzaktan erişim özelliği modeminize farklı internet bağlantısı ve konumdan erişmenize olanak sunar. Bu özelliği kullanmıyorsanız, kapatmanız ağ güvenliğiniz için gereklidir.
 
Ayrıca modemlerde güvenlik duvarı (firewall) yer almaktadır. Güvenlik duvarını aktif hale getirmek, Wi-Fi ağ güvenliğinizin artmasına sağlayacaktır.
 
Basitçe internet ve kablosuz ağ güvenliğinizi güçlendirmek için bu metotları uygulamanızı öneririz. Fakat tüm bunları ve farklı güvenlik protokollerini eksiksiz uygulasanız bile tam anlamıyla güvende olmayacağınızı unutmamalısınız. Kullanmış olduğunuz yazılımlara ve diğer güvenlik faktörlerine dikkat etmeye devam etmelisiniz. Mümkün oldukça güncel cihazlar ve yazılımlar kullanmaya çalışmalısınız.
 

Kablosuz Ağ Güvenliği ve Daha Fazla Siber Güvenlik


Kablosuz ağ güvenliğinizi sağlamak ve daha fazla siber güvenlik önlemine sahip olmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz. 

Diğer Blog Yazıları