Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) 256

AES 256  

Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) 256, düz metninizi veya verilerinizi şifreye dönüştürmek için 256 bitlik bir anahtar kullanan, neredeyse aşılmaz bir simetrik şifreleme algoritmasıdır.    

AES 256 Şifreleme Nasıl Çalışır?  

AES 256 şifrelemenin inceliklerini anlamak için DES gibi temel şifreleme protokollerinin işlemlerine yönelmeniz gerekir.  Şifreleme, dosya paylaşımı güvenlik risklerini azaltmak için mükemmel bir seçenektir . Düz metin veya veri alıp bunu şifre adı verilen bir koda dönüştürmek için bir anahtar kullanarak çalışır. Şifre kodu, ne insanların ne de bilgisayarların anlayamayacağı, okunamayan ve etkili bir şekilde çözülemeyen bir metindir.  Bunu bir kenara bırakarak AES 256 şifrelemenin karmaşık işleyişine bakalım.    

 • Bilgileri Bloklara Bölün  

AES 256 şifrelemenin ilk adımı bilgiyi bloklara bölmektir. AES 128 bit blok boyutuna sahip olduğundan bilgiyi 16 baytlık 4x4 sütunlara böler.

  • Anahtar Genişletme  

AES 256 şifrelemenin bir sonraki adımı, Rijndael'in anahtar programını kullanarak ilk anahtardan birden fazla yuvarlak anahtarı yeniden oluşturan AES algoritmasını içerir.    

• Yuvarlak Anahtarı Ekleme  

Yuvarlak anahtar eklemede AES algoritması, 4x4 bloklara bölünmüş verilere ilk yuvarlak anahtarı ekler.  • Isırık Değiştirme  Bu adımda, her veri baytı başka bir veri baytı ile değiştirilir. 

 • Satırları Değiştirme  

AES algoritması daha sonra 4x4 dizilerin satırlarını kaydırmaya devam eder. 2. satırdaki baytlar bir boşluk sola kaydırılır, üçüncü satırdaki baytlar iki boşluk kaydırılır ve bu şekilde devam eder.  

• Sütunları Karıştırma  

Hala oradasın. AES algoritması, veri dizisinin 4x4 sütunlarını karıştırmak için önceden belirlenmiş bir matris kullanır.  

• Bir Yuvarlak Anahtar İlavesi Daha  

AES algoritması daha sonra ikinci adımı tekrarlayarak anahtarın etrafına bir kez daha ekler ve bu işlemi yeniden yapar. 

AES-256 Şifrelemenin Şu anda Kullanıldığı Yerlere  

Örnekler  

AES-256 şifrelemesinin kullanım örneklerinden bazıları aşağıda verilmiştir :  

1. NSA, ordu ve diğer birçok kuruluş gibi ABD devlet kurumları, güvenli iletişim ve verilerin depolanması için AES şifrelemesini kullanıyor.  

2. Günümüzde birçok cihaz, uygulama ve ağ, bekleyen ve aktarılan verileri korumak için AES-256 şifrelemesini kullanıyor.  Birçok SSD, AES şifreleme algoritmalarını kullanır.  

3. Google Cloud'da depolanan tüm veriler, varsayılan olarak AES256 standardı kullanılarak şifrelenir.  

4. AWS, Oracle ve IBM de AES-256 şifreleme standardını kullanır.  

5. WhatsApp mesajları AES-256 şifreleme standardı kullanılarak şifrelenir.  

Diğer Blog Yazıları